Blog

Klamidya Hakkında Bilinmesi Gerekenler?

Klamidya cinsel yolla bulaşan bir bakteriyel enfeksiyondur. Erkeklerde üretrit, epididimit ve prostatite, kadınlarda rahim ağzı enfeksiyonu, üretrit, pelvik enfeksiyon ve kısırlığa yol açar.

Klamidya enfeksiyonu Amerika’da cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında bakteriyel etkenlerden en sık görülendir. Tüm dünyada günde 1 milyondan fazla cinsel yolla bulaşan hastalıklar tanısı konulmaktadır.

Klamidya genital enfeksiyonu ise sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalık nedenlerindendir. Tüm dünyada 100 milyondan fazla yıllık vaka görülmektedir. Cinsel açıdan aktif genç hastalarda sık görülmektedir.

Klamidya bakterisi cinsel yolla (vajinal, oral ya da anal ) ya da anneden bebeğe doğum sırasında bulaşmaktadır. Genital yol enfeksiyonu en sık görülen klinik tablodur. Hastalığın bulaştığı kişilerden erkeklerin %50 si, kadınların %80 inde hiçbir şikayet olmaz.

Kadınlarda rahim ağzında enfeksiyon tablosu ve erkeklerde üretrite yol açabilir. Kadınlar sıklıkla şikayet olmadan hastalığı geçiriyor olsa da uzun dönemde kısırlık komplikasyon olarak görülmektedir.  35 yaş altındaki erkeklerde en sık epididimit nedenidir.

Klamidya Nedir ?

Klamidya (Chlamydia trachomatis),  cinsel yolla bulaşan genito-üriner sistemi de içeren birçok organda hastalığa yol açan bir bakteridir. Klamidya enfeksiyonuna Chlamydia trachomatis adı verilen insanlarda hastalığa yol açan bir bakteri sebep olur.

Klamidya diğer serotipleri konjonktivit, zatürre ve körlüğe (trahoma hastalığı) yol açmaktadır. Ayrıca lenfogranüloma venorum adı verilen başka bir cinsel yolla bulaşan hastalık etkenidir.

Klamidya Nasıl Bulaşır?

Klamidya  bulaşı genellikle vajinal, oral ya da anal cinsel ilişki yoluyla olur. Klamidya ile enfekte olmuş erkek hastanın, her cinsel ilişkide, enfekte olmamış kadına hastalığı bulaştırma riski %25’dir. Bakteri ile enfekte olan olan hamile kadınlardan ise doğum sırasında bebeklere bulaş olup, yenidoğanda göz enfeksiyonu ya da zatürreye yol açabilmektedir.

Klamidya Belirtileri?

Klamidya enfeksiyonu olan hastalarda cinsiyet fark etmeksizin idrar yaparken yanma, üretradan sarımsı akıntı olması ve yine daha önce cinsel yolla buluşan hastalık geçirme öyküsü klamidya belirtileri olarak görülmektedir.

Klamidya belirtileri?

Erkeklerdeki Klamidya Belirtileri;

  • Üretral rahatsızlık hissi, berrak veya bulanık akıntı olması
  • Testiste ağrı ve şişlik,
  • Ağrılı idrara çıkma
  • Ateş
  • %50 vakada hiçbir şikayet olmayabilmektedir.

Kadınlardaki Klamidya Belirtileri;

  • Vajinal rahatsızlık hissi, kötü kokulu akıntı
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı,
  • Cinsel ilişki sonrası ya da adet dışında ara kanamaların olması,
  • Ağrılı idrara çıkma
  • Karın alt bölgesinde ağrı olması,
  • Ateş
  • %80 vakada ise hiçbir belirti olmayabilmektedir.

Yenidoğanlarda ise göz enfeksiyonu ya da akciğer enfeksiyonu görülebilir.

Klamidya Testi Nedir?

Klamidya testi ile klamidya varlığı araştırılır. Tanı için erkeklerde penis ucundan, kadınlarda rahim ağzından sürüntü alınır. Bu sürüntünün incelenmesi ile tanı konulur. Ek olarak idrar testi de istenebilir. Ateş varlığında gerekli görülürse kan alınarak tam kan testi ve enfeksiyon değerlerine bakılabilir.

Kimler Klamidya Testi Yaptırmalıdır?

  • Cinsel yolla bulaşan hastalık varlığı olan tüm hastalara,
  • Çok partnerli cinsel yaşamı olan kişiler belirli aralıklarda,
  • Klamidya enfeksiyonu belirtileri olan hastalar,
  • Cinsel partnerine klamidya enfeksiyonu tanısı konulanlar,
  • 25 yaş altı cinsel olarak aktif kadınlar,

testi yaptırmalıdır. 

Klamidya Tedavisi?

Klamidya tedavisinde antibiyotikler kullanılmaktadır. İlk kez klamidya enfeksiyonu tanısı koyulan hastalarda antibiyotik tedavisiyle %95 başarı elde edilebilmektedir.

Eğer antibiyotik tedavisine erken başlanılmışsa ve verilen tedaviye tamamen uyulmuşsa, tedavi başarısı gayet yüksektir. Verilen tedavi belirtilen gün sayısında kullanılmalıdır.

Yeni bir cinsel birliktelik yaşanması ya da mevcut cinsel partnerin tedavi edilmemesi durumunda tekrar klamidya enfeksiyonuna yakalanma riski yüksektir. O yüzden eşlerin birlikte tedavi edilmesi çok önemlidir. Tedavi bitmeden cinsel ilişkiye girilmemesi önemli bir ayrıntıdır.

Klamidya Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Klamidya tedavisi tek doz tedavi ya da 7 gün süren tedavi seçeneği vardır. Hastalar cinsel ilişkiden tek doz tedavi sonrası 7 gün, uzun tedavi protokol verilmişse tedavi bitene kadar kaçınmalıdırlar.

Ayrıca cinsel ilişki partnerlerinin klamidya tedavisi tamamlanana kadar da beklenmelidir. 3-4 hafta sonra hastaların tekrar değerlendirilmesi, enfeksiyonun dirençli olup olmadığını ya da tekrar enfekte olma durumunu tespit etme açısından önem arz etmektedir.

Kimler Klamidya Riski Altındadır?

Toplumda klamidya riski daha yüksek olan kişiler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Korunmasız kondom kullanmadan cinsel ilişkiye girenler,
  • Birden fazla eşli olmak ya da yeni bir partnerle birlikte olanlar,
  • Daha önceden başka bir cinsel yolla bulaşan hastalık geçirmiş olmak ya da başka bir cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip olanlar,
  • 15-24 yaş arası olanlar,
  • Partnerinde cinsel yolla bulaşan hastalık olanlar,
  • Seks işçisi olanlar.

Kimler Klamidya riski altındadır?

Klamidya Kendiliğinden Geçer Mi?

Klamidya enfeksiyonu her ne kadar bir kısım hastada belirti vermiyor olsa da uzun dönemde özellikle kadınlarda ciddi pelvik enfeksiyona ve kısırlığa sebep olması açısından oldukça önemlidir. 

Klamidya Enfeksiyonu Hangi Yaşlarda Daha Sık Görülür?

24 yaş altında daha sık görülür ancak görülme yaşı ilk cinsel ilişkinin yaşandığı yaş ile de ilişkilidir. 18-26 yaş arası Afriko-Amerikan kadınlarda enfeksiyonun görülme sıklığı %14 iken, son 12 ay içinde klamidya enfeksiyonu ya da gonore geçiren kadınlarda bu oran %17 olarak bulunmuştur.

Klamidya Enfeksiyonu Riski Nasıl Azaltılır?

Klamidya enfeksiyonu riski azaltılması güvenli cinsel ilişki ile sağlanabilir. Çok partnerli ilişkilerden kaçınılması, partnerin iyi tanınması, her iki tarafında tek eşliliği benimsemiş olması önemlidir.

Eğer birden fazla partner varlığı mevcutsa mutlaka kondom kullanımı, belirli aralıklarla cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından tarama yapılması önemlidir.

Kaynaklar:

  • The discovery of Chlamydia trachomatis. Taylor-Robinson D.Sex Transm Infect. 2017 Feb;93(1):10.
  • Evolution of Chlamydia trachomatis. Clarke IN.Ann N Y Acad Sci. 2011 Aug;1230:E11-8.
  • Chlamydia trachomatis persistence: an update. Mpiga P, Ravaoarinoro M.Microbiol Res. 2006;161(1):9-19.
  • Modern diagnostics of Chlamydiatrachomatis infections. Stańczak JJ, Majchrzak MJ, Stańczak GP.Med Wieku Rozwoj. 2005 Jan-Mar;9(1):9-20.
    Chlamydia trachomatis – the agent. Cevenini R, Donati M, Sambri V.Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2002 Dec;16(6):761-73.

Prof. Dr. Ömer Faruk

1996 yılında Tıp Fakültesinden mezun oldum. 2004 yılında üroloji ihtisasımı tamamladım. İhtisas sonrası FEBU title almaya hak kazandım. İhtisas sonrası laparoskopik cerrahi eğitimi için Leipzig Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniğinde Prof. Stolzenburg ile birlikte çalıştım. 2011 yılında Doçent oldum. 2017 yılında Ankara Gülhane Üroloji Kliniği Profesörlük kadrosuna atandım detaylı bilgi için hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu