Blog

Ereksiyon Ve Sertleşme Süresini Artırma İpuçları

Sertleşme sorunu ereksiyonu başlatmada yada sürdürmede başarısızlık olması durumuna verilen isimdir. Önemli bir sağlık sorunu olmakla birlikte erkeklerin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve aynı zamanda eş ya da partner ile olan ilişkilerini bozan bir durumdur.

Sertleşme sorunu için tanımlanmış bir takım risk faktörleri vardır. Bir başka deyişle aşağıda sıralanan maddeleri kendisinde bulunan erkeklerde sertleşme sorunu görülme ihtimali diğer erkeklere göre çok daha fazladır.

Ereksiyon süresi için belirlenmiş risk faktörleri :

  • Yaş:

Yaş ne kadar ileri ise sertleşme sorunu görülme ihtimali o kadar artmaktadır.

  • Koroner kalp hastalığı:

Damar sertliği  (ateroskleroz) sonrası koroner kalp damarlarında görülen tıkanıklıklar ve sonrasında gelişen kalp sorunlarına bağlı olarak sertleşme sorunu görülme ihtimali de artmaktadır.

  • Hipertansiyon:

Tüm vücut damarlarında artan direnci karşılamak üzere kalp basıncında yükseklik saptanması durumudur. Benzer patolojiden penis damarlarının yapısı da etkilenmekte ve yaygın damar bozukluğunun bir sonucu olarak sertleşme sorunu için bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir.

  • Obezite:

Aşırı kilolu olma durumu ya da bir başka deyişle vücut kitle indeksindeki artış pek çok fiziksel süreci birden olumsuz tetikleyerek sertleşmeyi olumsuz etkilemektedir.

  • Sigara:

Sigara sertleşmeyi bozucu olarak bilinen en güçlü risk faktörlerinden biridir. Özellikle tüm vücut damarlarındaki oluşturduğu yapısal bozukluğa bağlı olarak peniste kanlanma üzerine olumsuz etki göstermektedir.

  • Depresyon:

Hayattan zevk almama, içe kapanıklık, ağlama atakları ve sosyal izolasyon gibi belirtiler ile birlikte sertleşme sorunu daha fazla görülmektedir.

  • Geçirilmiş pelvik cerrahi:

Başta prostat kanseri ameliyatı için yapılan radikal prostatektomi olmak üzere pelvik (leğen) bölgesine uygulanan her türlü cerrahi penisin gerek damarsal bütünlüğünü ve gerekse sinirsel uyarımını etkileyerek sertleşmeyi bozmaktadır.

  • Omurilik yaralanmaları:

Trafik kazaları, yüksekten düşmeler ya da ateşli silah yaralanmaları sonucunda oluşan spinal kord yaralanmalarına bağlı gelişen sinir harabiyeti sonrasında sertleşme sorunu sık görülmektedir.

Sertleşme Sorunu Tedavisi

Günümüzde bilimsel veriler ışığında ereksiyon bozuklukları için tanımlanmış ve standardize edilmiş bir takım tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Avrupa Üroloji Derneği tarafından da önerilen tedavi modalitelerinden bazıları aşağıda yer almaktadır:

  1. Ağızdan alınan ilaçlar
  2. Üretra (idrar kanalı) içine sıkılan ilaçlar
  3. Penis içine enjekte edilen ilaçlar
  4. Vakum terapi cihazları
  5. ESWT şok dalga tedavisi
  6. Penil protez (mutluluk çubuğu)
  7. Cinsel terapi

Bu tedavilerin hangi sıra ile ne şekilde kullanılacağına üroloji uzmanı karar vermektedir. Tedavi basamakları ve etkinlikleri kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir.

Ereksiyon (Sertleşme) Süresini Uzatma İpuçları

Ereksiyonu sağlamada ve sağlanmış olan ereksiyonu uzatabilmek için öncelikli olarak fiziksel bir sorun olup olmadığının bilinmesi gerekir. Bu nedenle başlangıçta damarsal sorun ya da hormonal durumun muayene ve tetkiklerle belirlenmesi önemlidir.

Fizyolojik olarak hastalık saptanan bireylerde tedavi sürecini mutlaka bir üroloji hekiminin yönlendirmesi uygun olacaktır.

Bununla birlikte fizyolojik süreci normal olan ya da patolojik olup tedavi sürecinde olan bireylerde ereksiyon süresini uzatabilmek için bazı ipuçları bulunmaktadır. Bunların çoğu yaşam tarzı değişikliklerini sağlama prensibine dayanmaktadır.

  • Beslenmenizi doğru ayarlayın.

İnsan yedikleri ile enerji üretmektedir. Bir bakıma yediklerimiz ve içtiklerimiz bizim hem fizyolojik hem de duygu durumumuzu ciddi derece etkilemektedir. Genel olarak proteinden zengin ve yağdan daha fakir bir beslenme ereksiyon süresini uzatmada etkili olmaktadır.

Gerekirse bir diyetisyenden profesyonel yardım almak çözümü daha hızlandırabilir. Özellikle diyabetik hastalarda ya da koroner kalp hastalığı olanlarda uygun diyet ayarlaması çok daha fazla önem arz etmektedir.

  • Fazla kilolarınızdan kurtulun.

Vücut kitle indeksi obezite sınırlarında olan ve aşırı kilolu kabul edilen bireylerin kilo vermeleri bir çok açıdan ereksiyon kalitesini olumlu yönde artırır. Aşırı kilolu bireylerde bulunan fazla yağ dokusu testo**on ( erkeklik hormonu )hormonunun parçalanmasına ve kanda daha az testo**on ( erkeklik hormonu )bulunmasına yol açar. Tes**ster**n ise ereksiyon üzerinde en etkili olan hormonlardan biridir. Bu nedenle fazla kilolardan kurtulmak ereksiyon kalitesini artıracaktır.

  • Sigarayı bırakın.

Sigara başta damarsal yapıları bozmak olmak üzere birçok olumsuz faktörü tetikleyerek ereksiyon kalitesini bozar. Sigarayı bırakmakla birlikte belirgin bir fiziksel iyileşme hali hissedeceksiniz.

  • Alkolden uzak durun. 

Alkol ve diğer keyif verici maddeler başlangıçta haz oranında artış yapıyor olsalar bile uzun süreli kullanımlarında sertleşme kapasitesini azaltırlar. Bu nedenle alkolden uzak durmak ya da hiç olmazsa azaltmak ereksiyon süresini de uzatacaktır.

  • Düzenli beden eğitimi egzersizleri yapın.

Düzenli beden eğitimi egzersizi, haftanın en az 5 günü, günde en az 20 dakika ve belirli bir tempo ile yapılan hareketleri içermektedir. Düzenli beden eğitimi egzersizlerine başlamanız hem kalp sağlığı hem de cinsel sağlığınız için pozitif etkili olacaktır.

  • İlaçlarınızı ve kullanım saatlerinizi ayarlayın.

Bazı ilaçların sertleşmeyi olumsuz etkilediği çok uzun zamandan beri bilinmektedir. Bu nedenle uzun süreden beri kullandığınız ilaçları ve bu ilaçların kullanım sürelerini doktorunuza danışarak ayarlayın.

  • Kronik hastalıklarınız takipte olsun.

Diyabetes mellitus (şeker hastalığı), hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği, koroner kalp hastalığı gibi hastalıklarınız için düzenli aralıklarla ilgili doktor kontrollerinizi yaptırmayı ihmal etmeyin.

  • Prostat şikayetlerinizi önemseyin.

Sertleşmeyi olumsuz etkileyen önemli şikayetlerden biri de idrar sorunlarıdır. Özellikle prostat büyümesi ya da prostatit (prostat iltihabı) durumlarında beraberinde idrarda yanma, sık idrara çıkma, gece idrara kalkma, ani ve acil işeme hissi, idrarda kanama, kesik işeme, zor işeme, çatallı işeme gibi şikayetleriniz varsa durumunuzun aydınlatılması ve tedavinizin başlanması sonrasında ereksiyon süresinde uzama olabileceğini unutmayın.

  • Kasılma ve gevşeme egzersizlerini deneyin.

Tüm vücut için uygulanan kasılma ve gevşeme egzersizleri boşalma süresini ve ereksiyon süresini uzatabilmektedir. Bu nedenle pelvik bölge kaslarınızı doğru kullanmayı öğrenin.

  • Meditasyon ve yoga teknikleri iyi gelecektir.

Fiziksel ve ruhsal gevşeme açısından meditasyon ve yoga gibi teknikleri öğrenmeniz önemli. Bu teknikleri doğru uygulamak cinsel sağlığınızı da güçlendirecektir.

  • Ön sevişme sürenizi uzatın.

Yeterli cinsel uyarı ereksiyon süresini uzatmada oldukça etkilidir. Bu nedenle ön sevişme süresini  uzatmak oldukça fayda sağlayacaktır.

  • Partnerinizle olan ilişkinizi güçlendirin.

Cinsellik dışında gün içerisinde partnerinizle olan diyaloğunuzu ve iletişim kanallarınızı güçlendirin. Güçlü bir iletişim cinsel yaşamınızı da güçlendirecektir.

Kaynaklar:

  • Recent advances in the treatment of erectile dysfunctionMobley DF, Khera M, Baum N.Postgrad Med J. 2017 Nov;93(1105):679-685.
  • Effect of Low-Intensity Extracorporeal Shock Wave on the Treatment of Erectile Dysfunction: A Systematic Review and Meta-Analysis. Dong L, Chang D, Zhang X, Li J, Yang F, Tan K, Yang Y, Yong S, Yu X.Am J Mens Health. 2019 Mar-Apr;13(2):1557988319846749. 
  • Physical activity as an adjunct treatment for erectile dysfunctionAllen MS.Nat Rev Urol. 2019 Sep;16(9):553-562. doi: 10.1038/s41585-019-0210-6. Epub 2019 Jun 25.

Prof. Dr. Ömer Faruk

1996 yılında Tıp Fakültesinden mezun oldum. 2004 yılında üroloji ihtisasımı tamamladım. İhtisas sonrası FEBU title almaya hak kazandım. İhtisas sonrası laparoskopik cerrahi eğitimi için Leipzig Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniğinde Prof. Stolzenburg ile birlikte çalıştım. 2011 yılında Doçent oldum. 2017 yılında Ankara Gülhane Üroloji Kliniği Profesörlük kadrosuna atandım detaylı bilgi için hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu