Sık İdrara Çıkma

0
5190

Sık idrara çıkma tıpta pollaküri olarak isimlendirilmektedir. Sağlıklı bir insanın günde ortalama 7 defa idrar çıkması normaldir. Bu sayının üstünde idrar çıkma durumunda dikkate alınmalı ve bir doktora başvurulmalıdır.

Sık şekilde idrara çıkma insan vücudunun idrara çıkma işlevini doğru şekilde kontrol edememesi nedeniyle oluşur. Sık idrara çıkmanın pek çok sebebi bulunmaktadır. Bu sebeplerin başında ise aşırı sıvı alımı gelmektedir.

Son zamanlarda özellikle zayıflama amaçlı su içilmesinin ileri derecede teşvik edilmesi ile birlikte kadınlarda sık idrara çıkma şikayeti ile üroloji polikliniklerine başvuru sayısı da artmıştır.

Vücudun ihtiyacı fazlası olacak şekilde bol su alınması beraberinde sık idrara çıkmayı getirmektedir.

Bununla birlikte alışkanlıklar gereği çeşitli içeceklerin tüketilmesi de sık idrara çıkmaya yol açmaktadır. Bu içeceklerin başında ile çay, kahve ve alkol gelmektedir. Bu içeceklerin özellikle fazla tüketilmesi durumunda idrara çıkma sayısında artış görülmektedir.

Bazı tansiyon düşürücü ilaçlar başta olmak üzere çeşitli ilaç kullanımı da sık idrarı tetikleyebilmektedir. Tansiyon düşürücü ilaçlar vücuttan su atılımını artırarak kalbin pompaladığı sıvı miktarını azaltmak suretiyle arteriyel kan basıncını azaltmaktadır. Bu ilaçlara bağlı olarak kullanan hastalarda sık idrara çıkma görülmektedir.

Sık idrara çıkmaya yol açan bir diğer önemli sebep ise sistemik hastalıklardan bazılarıdır. Bu hastalıkların başında ise şeker hastalığı (diyabetes mellitus) gelmektedir. Bilindiği gibi şeker hastalığının erken dönemde başlıca belirtileri arasında üç şikayet ön plandadır. Bunlardan birincisi çok acıkmaya bağlı çok yemek yeme, ikincisi çok su içme ve üçüncüsü ise sık idrara çıkmadır.

İdrar yolu enfeksiyonları, böbrek ve idrar kanalı taşları, mesane hastalıkları, idrar kanalını tutan patolojiler gibi pek çok ürolojik hastalıklarda da sık idrara çıkma görülmektedir.

Tüm bu patolojiler içinde sık idrara çıkmanın temel tedavisi altta yatan sebebin araştırılıp saptanması ve onun düzeltilmesi ile mümkün olmaktadır. Sık idrara çıkma kadınlarda yaşam kalitesini ciddi derecede bozan bir durum olması nedeniyle doktora başvuru gerektiren önemli şikayetlerin başını çekmektedir.

Önceki İçerikGeç Boşalma
Sonraki İçerikKanlı Boşalma ( Spermden Kan Gelmesi )
1996 yılında Tıp Fakültesinden mezun oldum. 2004 yılında üroloji ihtisasımı tamamladım. İhtisas sonrası FEBU title almaya hak kazandım. İhtisas sonrası laparoskopik cerrahi eğitimi için Leipzig Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniğinde Prof. Stolzenburg ile birlikte çalıştım. 2011 yılında Doçent oldum. 2017 yılında Ankara Gülhane Üroloji Kliniği Profesörlük kadrosuna atandım detaylı bilgi için hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz