Planlı Cinsel Birliktelik
Freud’un cinsellik üzerine yaptığı söylemlerden bugüne cinsellik üzerine yapılan fizyolojik araştırmalar çok fazla artış gösterdi. Erken dönemlerde psikolojik faktörler ile cinsellik izah etmeye çalışılır iken günümüzde fizyolojik faktörlerin en az psikolojik faktörler kadar etkin olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır.
İnsan dışındaki diğer canlılardan üreme amaçlı cinsel birliktelik yaşanmaktadır. İnsanlarda ise üreme maksadı yanı sıra çoğu zaman üreme dışında cinsel haz maksadı ile de cinsel birliktelik yaşanmaktadır.
Biz bu yazımızda planlı cinsel birliktelik kimler için uygun, ne zaman yapılmalı ve gerekli mi sorularını sizlerle birlikte irdeliyoruz.
Cinsel Birliktelik Nedir?
Cinsel birliktelik oldukça geniş bir kavramdır aslında. Bu kavram içerisinde cinsel haz, doyum, tatmin duygusu, duygusal birliktelik, güçlü bir sözlü ve fiziksel iletişim, ön sevişme, cinsel birleşme, orgazm ve sonrasında elde edilen rahatlama gibi birden fazla sayıda faktör bulunmaktadır.
Bir başka deyişle cinsel birliktelik sadece cinsel birleşmeden oluşan bir eylem değil insanın sosyal, kültürel ve psikolojik faktörlerinin fizyolojik süreçlerle birlikte tamamlanmasından oluşmaktadır.
Ancak çoğu zaman yukarıda sayılan faktörlerin pek çoğu göz ardı edilerek cinsel birliktelik, cinsel birleşme anlamında kullanılmaktadır. Bu da erkek cinsel organı penisin, kadın cinsel organı vajen içine penetrasyonu anlamına gelmektedir.
Cinsel İlişki Planlanabilir Mi?
Daha önce de belirttiğimiz gibi insan dışındaki canlılar cinsel birliktelik ve birleşme eylemini tamamen üreme amaçlı yapmaktadırlar. Buna karşın insanlar çoğu zaman üreme yerine cinsel haz amacı ile birliktelik yaşamaktadırlar. Haz alınan bir eylemin planlı bir günü ya da saati olması beklenmez zira haz eylemi iki insan arasında spontan kendiliğinden gelişen bir sürecin devamı olarak ilerler.
Buna karşın katı ve mutlak kurallar dahilinde bir haz, hazzın kendi mantığına da aykırıdır. Özetle cinsel birliktelik haz amaçlı olarak yaşanacak ise planlanması hazzın kaybına bile yol açabilir. Buna karşın çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerde, gebelik amaçlı bir birliktelik hedefleniyor ise hiç şüphesiz planlama kaçınılmazdır.
Cinsel İlişki Niçin Planlanmalı?
Haz amaçlı birlikteliklerde planlama yapılmasının hazzın doyumuna ulaşmayı güçlendiireceğini daha önce belirtmiştik. Buna karşın çiftler çocuk sahibi olmak istiyorlarsa gebe kalmak için böyle bir planlama gereklidir.
Bu gereklilik neden? Çok basit bir sebebi var.
Kadınlarda yumurtlama dönemi her ayın bir gününde gerçekleşmektedir. Daha açık bir ifade ile kadınlar bir ay içerisinde sadece bir yumurta üretirler ve atılan bu yumurta yaklaşık 24 saat içinde döllenmesi durumunda gebelik gerçekleşecektir. Bunun dışındaki günlerde yaşanılan cinsel birlikteliklerde gebelik gelişimi açısından hiç bir farklılık oluşmaz ve gebelik gerçekleşmez.
Gebe Kalmak İçin Cinsel Birliktelik Nasıl Planlanmalı?
Kadınlarda her ay bir adet yumurta oluşmakta ve döllenme potansiyeline sahip olmaktadır. Yumurtalıklarda üretilen yumurta (ovum) atıldıktan sonra tüplerin içine geçmekte ve döllenme tüplerin içinde gerçekleşmektedir.
Bir başka deyişle spermler yumurtayı tüplerin içinde yakalamakta ve orada döllemektedir. Döllenme gerçekleştikten sonra saatler içerisinde hücresel bölünme süreçleri başlamakta ve döllenmiş hücre (zigot) daha sonra rahim içine düşerek uygun bir noktaya yapışarak yerleşmektedir.
Gebe kalma ihtimalini artırmak için çiftlere cinsel birliktelik açısından sunulan bazı öneriler bulunmaktadır. Kadın, adet kanamasının başladığı günü 1. gün olarak kabul ederek saymaya başlayacaktır.
Burada en sık yapılan yanlış adet kanamasının bittiği günden itibaren sayım yapmaya başlamaktır. Hatayı önlemek açısından hastalara özellikle adet kanamasının başladığı ilk güne 1. gün denilip sayıma buradan başlandığını özellikle vurgulamak uygun olacaktır.
Adet kanamasının başladığı ilk günü 1. gün olarak kabul ettiğimizde normalde kadınlarda yumurtlama 14. gün gerçekleşir. Bu nedenle planlı cinsel birlikteliğin bu güne denk getirilmesi durumunda gebe kalma ihtimalinin yüksek olacağı beklenmektedir.
Buna karşın çeşitli fizyolojik faktörlere bağlı olarak yumurtlama günü değişebilmektedir. Şeker hastalığı, tiroid hastalıkları, yumurtalık hastalıkları başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara bağlı olarak yumurtlama bir ya da iki gün önce ve 1-2 gün sonra olabilir.
Bu nedenle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlere adet kanamasının başladığı günü 1.gün olarak saymaya başladıktan sonra 12, 14, 16 ve 18. günlerde gün aşırı olarak cinsel birliktelik planlanması yapmaları önerilmektedir. Bu şekilde yapılan cinsel birlikteliklerin gebelik şansını oldukça artırdığı bilinmektedir.
Planlı Cinsel Birlikteliğin Dezavantajları
Haz alma amaçlı cinsel birlikteliklerde planlı bir birlikteliğin cinsellikten beklenen hazzı ve doyum hissini belirgin derece olumsuz etkileyebileceği bilinmektedir. Buna karşın üreme amaçlı yani çocuk sahibi olma ya da gebe kalma amaçlı olarak dahi olsa cinsel birlikteliğe bir planlama getirmek çiftler üzerinde bazı olumsuz etkilere de yol açmaktadır.
Bu olumsuz etkilerin çoğu psikojenik olmakla birlikte çiftlerin cinsel yaşamını ve yaşam kalitesini ciddi derecede etkilemektedir. Bunları maddeler halinde sıralayacak olursak klinik uygulamalar sırasında sık karşılaşılan olumsuzları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Cinsel istekte azalma: Cinsel birliktelik için kurallar, planlamalar ve zorunluluklar getirilmesi çiftlerin cinsel isteğini azaltabilmektedir.
- Cinsel uyarılma süresinde uzama: Cinsel birliktelik için ön sevişme sırasında oluşan fizyolojik belirtilerde gecikmeye yol açabilmektedir. Bu durum erkeklerde sertleşmenin gecikmesi (ereksiyonda gecikme) şeklinde olabilirken kadınlarda ise birlikteliği kolaylaştıracak yeterli ıslaklık ve kayganlığın oluşmaması şeklinde olabilir.
- Orgazma ulaşma süresinde uzama: Her iki çiftte de görülebilir. Erkeklerde boşalma isteği olup cinsel ilişkiye devam ediliyor olmasına rağmen boşalamama ve rahatlayamama oluşabilirken kadınlarda da orgazma ulaşma süresinde belirgin derecede uzama ya da hiç orgazm olamama şeklinde belirtiler görülmektedir.
- Cinsel tatmin hissinde azalma: Çiftlerin her ikisinde de cinsel orgazma ulaşma gecikerek de olsa yaşanmasına rağmen tatmin hissi ve doyum duygusunun yeterli olmaması şeklinde belirtiler görülebilmektedir.
- Performans anksiyetesi: Planlı cinsel birliktelik kimi zaman bizzat anksiyete kaynağının kendisi olabilmektedir. Haz alınan cinsel birleşme eziyete ve zahmete dönüşebilmektedir. Özellikle erkeklerde planlanan tarihler arasında anksiyeteye bağlı olarak çeşitli derecelerde ereksiyon sorunları ve cinsel problemler görülmektedir.
Planlı Cinsel Birliktelik İçin Son Mesaj…
- Cinsel doyum, tatmin ve haz duygusu, cinsel birliktelik sırasında sağlanır.
- Haz almak ve doyuma ulaşmak için ilişki zamanında planlama yapmak cinsel birliktelikten beklenen rahatlama duygusunu olumsuz etkileyebilir.
- Gebelik isteyen çiftler için cinsel birliktelik planlaması yapılması gebeliğin oluşmasını kolaylaştırmaktadır.
- Planlı cinsel birliktelik gebelik oluşumuna katkıda bulunsa da beraberinde başta psikolojik sorunlar olmak üzere farklı olumsuzlukların yaşanmasına yol açabilir. Bu nedenle planlamanın çiftlerin tek başlarına değil ilgili bir uzman doktor tarafından yapılması, olası olumsuzlukların yaşanmasını önlemede önem arz etmektedir.
Kaynaklar:
- European Association of Urology Guidelines on Male Sexual and Reproductive Health: 2021 Update on MaleInfertility. Eur Urol. 2021 Nov;80(5):603-620.
- Male Infertility Diagnosis and Treatment in the Era of In Vitro Fertilization and Intracytoplasmic Sperm Injection. Med Clin North Am. 2018 Mar;102(2):337-347.
- Treatment of male infertility. Contraception. 2005 Oct;72(4):314-8.