Blog

Sabah Ereksiyonu Olamıyorum

Sabah sertleşmesi sağlıklı erişkin erkeklerin gündelik yaşamında sıklıkla karşılaştığı bir durumdur. Bir anlamda erkeklerde cinsel sağlığın ve ereksiyon kalitesinin dolaylı göstergesidir. Sertleşmenin olmaması ya da eskiye göre azalmış olması erkeklerin korkulu rüyalarındandır.

Genelde cinsel sağlık düzeyinin belirlenmesinde özelde ise peniste ereksiyon kalitesinin düzeyinin anlaşılmasında önemli bir parametre olmakla birlikte çeşitli faktörlere bağlı olarak sertleşme düzeyi değişkenlik gösterebilmektedir.

Sabah Sertliği Nedir?

Sağlıklı erkeklerde cinsel uyarılma olmaksızın sabaha karşı görülen sertleşme durumudur. Kişi sabah ilk uyandığında penisinde sertleşme hisseder.

Ayağa kalkma, yürüme ya da işeme sonrasında kendiliğinden son bulur. Cinsel uyarılmadan bağımsız olarak spontan ereksiyon oluşmaktadır.

Sabah Ereksiyonu Nedenleri

Bir çok sebepten dolayı sabah ereksiyon problemleri gözükebilir. Bazılarını saymak gerekirse;

  • REM Dönemi Değişiklikleri:

REM (rapidly eye movement) uyku esnasında hızlı göz hareketlerinin yaşandığı dönemdir. Bu dönemi beyin sapının ortalarının kontrol ettiği düşünülmektedir. Normalde uyku esnasında her 90-120 dakikada bir tekrarlanmakta ve yaklaşık her biri 5-30dk kadar sürmektedir.

Gün içerisinde yaşanılan ve öğrenilen tüm bilgiler ön bellekte tutulurken REM döneminde kalıcı hafızaya kaydedilir.

Tıpkı bir bilgisayar gibi günlük veriler daha sonra kalıcı bir şekilde depolanır. Bu dönemde rüya görülmektedir. Sabaha karşı olan REM dönemi uykuları esnasında görülen rüyalar o dönemde uyanılması halinde hatırlanabilmektedir. REM döneminde istemsiz peniste ereksiyonlar oluşur.

Bu normal sağlıklı bir peniste damarsal kan akışının sağlanıp penisin genişlemesine imkan tanıyacak şekilde gerçekleşir. Burada etkili olan beyinde salgılanan bazı kimyasal maddeler ve hormonlardır.

  • Mesane Dolululuğu:

Gece uyku ile birlikte böbrek fonksiyonlarında kısmi bir istirahat söz konusu olsa da idrar üretimi devam eder. Tüm uyku süresince mesaneye akan idrarın artırdığı basıncı karşılamak için mesane genişler ve içine daha fazla idrar depolamaya başlar.

Artan mesane hacminin damar ve sinir ağları üzerine olan etkisi ile peniste istemsiz sabah ereksiyonu olur. Kişi ereksiyonla uyandığında idrara da sıkışıktır ve tuvalete gidip idrar yapması ile birlikte sertleşme kendiliğinden kaybolur.

  • Penis Damar Ağı:

Penis içerisinde iki adet silindir şeklinde yapı bulundurur. Bu yapıların içleri süngerimsi tabakadan oluşmaktadır. Yapısal bakımdan gözenekli olması sertleşme ve sertleşme sonrası gevşeme özelliklerini kolaylıkla yapmasına olanak tanır.

Sinirsel uyarılar ve hormonların etkisi ile sabaha doğru silindirik yapıların içlerindeki gözenekli dokular gevşer ve içlerine daha fazla kan dolmasına izin vererek sabah ereksiyonlarının oluşumunu sağlar.

  • Erkeklik Hormonu T… :

Erkeklik hormonu erkeklerde anne karnında penisin gelişim sürecine katkıda bulunmakla başlar ve tüm yaşam boyunca erkekte çok fazla etkileri bulunur. Cinsel yaşamın başlatılması, sürekliliği ve korunması ya da üreme fonksiyonları için edtetmit hormonu önemlidir. Ergenlik döneminde ise;

  • ses kalınlaşması
  • vücutta tüylenme
  • penis dokusunun gelişimi
  • ereksiyonun sağlanması
  • kemik yapının düzenlenmesi
  • testislerin gelişimi
  • sperm üretimi ve atılımı gibi pek çok önemli fonksiyon erkeklik hormonu etkisi ile olmaktadır.

Sabah Ereksiyonu Olmuyorsa…

Yukarıda aktarılan tüm sebeplere bağlı olarak sağlıklı bir peniste sabahları sertlik meydana gelir. Bu penisin damarsal, hormonal ve sinirsel bakımdan dolaylı olarak normal olduğunu kesin olmamakla birlikte gösteren önemli bir işarettir.

Sabah ereksiyonu olmuyorsa aksi ispat edilene kadar organik bir bozukluk mutlaka ekarte edilmelidir. Bir başka deyişle altta yatan fiziksel bir sorun olup olmadığı bir üroloji uzmanı tarafından mutlaka araştırılmalıdır.

Sabah Sertleşmesini (Ereksiyon) Bozan Durumlar

  • Penise temiz kan taşıyan damarlarda (arterlerde) tam ya da kısmi tıkanıklık olması durumu (arteriyel yetmezlik)
  • Penisin kirli kan taşıyan damarlarda(venlerde) kaçak olması durumu (venöz yetmezlik)
  • Peniste ereksiyonu sağlayan sinirlerde hasar
  • Peniste yapısal bozukluklara yol açan hastalıklar (Peyronie hastalığı gibi)
  • Sistemik hastalıklar (Diyabetes Mellitus gibi)
  • Kullanılan sistemik etkili ilaçlar
  • Hormonal bozukluklar (erkeklik hormonu t.. eksikliği gibi)
  • İleri yaş ve birlikte görülen hipogonadizm
    Geçirilmiş ameliyatlar (özellikle radikal prostatektomi ya da radikal pelvik bölge cerrahisi sonrası)

Gece Sertleşmeleri Nasıl Teşhis Edilir?

Gece ereksiyonları olması sağlıklı bir penisin dolaylı göstergesidir. Bu bakımdan kimi zaman kliniklerde sertleşme sorunu yaşayan erkeklerde sorunun kökeninin araştırılması için objektif tanısal testlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Sık kullanılmamakla birlikte geçmişte çok kullanılan ama günümüzde giderek popülaritesini kaybetmiş olan test NPT Testidir. (Nokturnal Penil Tümesans Testi)

Sertleşme sorununun psikolojik mi yoksa fiziksel bir bozukluğa mı bağlı olduğunu ortaya koyan objektif testlerden biridir.

NPT Testi Nedir?

Nokturnal Penil Tümesans testi olarak bilinir. Erkek uykuda iken gece boyu görülen istemsiz ereksiyonları kaydederek peniste fiziksel bir sorun bulunmadığını gösteren önemli bir testtir.

Sabah Sertliği Niçin İdrara Çıktıktan Sonra Hemen Kaybolur?

Dolu mesane olması penise giden damar ve sinirlerde uyarılmaya yol açarak penisin sertleşmesini sağlar. Tuvalete giderek idrarın boşaltılması ile birlikte penisteki uyarının son bulması ile ereksiyon kaybolur ve penis normal haline gelir.

Referanslar:

  • Differences in polysomnographic, nocturnalpeniletumescence and penile doppler ultrasound findings in men with stuttering priapism and sleep-related painful erections.
  • Johnson M, McNeillis V, Gutbier J, Eaton A, Royston R, Johnson T, Chiriaco G, Walkden M, Ralph D.Int J Impot Res. 2021 Aug 13.
  • Effect of high-density lipoprotein on penileerection: A cross-sectional study. Xu ZH, Xu HX, Jiang S, Xu QF, Ding K, Zhang DX, Guan Y, Zhao ST.Andrologia. 2021 Jun;53(5):e13979
  • Effect of low-intensity extracorporeal shockwave therapy on nocturnalpeniletumescence and rigidity and penile haemodynamics. Huang YP, Liu W, Liu YD, Zhang M, Xu SR, Lu MJ. Andrologia. 2020 Nov;52(10):e13745.

Prof. Dr. Ömer Faruk

1996 yılında Tıp Fakültesinden mezun oldum. 2004 yılında üroloji ihtisasımı tamamladım. İhtisas sonrası FEBU title almaya hak kazandım. İhtisas sonrası laparoskopik cerrahi eğitimi için Leipzig Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniğinde Prof. Stolzenburg ile birlikte çalıştım. 2011 yılında Doçent oldum. 2017 yılında Ankara Gülhane Üroloji Kliniği Profesörlük kadrosuna atandım detaylı bilgi için hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu