Blog

Meni Renklerinden Hastalık Teşhisi

Menide görülen renk değişiklikleri erkeklerin korkulu rüyalarından biridir. Her zamankinden daha farklı olarak ortaya çıkan renk değişikliği başta kanser olmak üzere pek çok hastalık için çağrışım yaptığından erkekler arasında ciddi bir endişe kaynağı olmaktadır.

Kimi zaman beraberinde bulunan işeme ya da cinsel sorunlar da eklendiğinde bu tedirginlik daha da artmaktadır.

Meni renklerinden hastalık teşhisi bu bakımdan erkeklerin en çok merak ettiği konular arasındadır. Biz bu yazımızda kişinin kendi kendine meni rengine bakarak olası sağlık durumları hakkında doğru tıbbi bilgiler edinmesini amaçladık.

Meni Nedir?

Sağlıklı bir erkeğin boşaldığı sırada penisinden sıvının tamamına meni adı verilmektedir. Tıbbi adı ise “semen”dir. Halk arasında mezi olarak adlandırılan sıvıdan farklıdır.

Mezi Nedir?

Mezi ön sevişme ya da cinsel uyarılma sırasında orgazm ve boşalma öncesi gelen sıvıya verilen isimdir. Halk arasında meni olarak adlandırılan meni sıvısından daha farklı bir özelliğe sahiptir.

Meni İle Mezi Arasında Nasıl Bir Fark Var?

Mezi ön sevişme ya da cinsel uyarılma sırasında önceden gelen şeffaf renkli, yapışkan özellikte bir sıvıdır. Bazen büyük abdest yapma sırasında ıkındıktan sonra ya da idrarın sonunda da gelebilir. Normal mezi sıvısı renksiz ve kokusuzdur.

Buna karşın meni sıvısı ise daha farklıdır. Cinsel birliktelik ya da mastürbasyon sırasında orgazm hissi ile birlikte boşalma sonrası gelen sıvıya verilen isimdir. Meziden miktar, renk ve koku olarak farklıdır. Normal meni miktarı yaklaşık 2-7 ml kadardır.

Meninin kendine özel bir kokusu vardır ve rengi opak-beyaz şeklindedir. Bu özellikleri bakımından meziden ayrılır.

Meni İle Mezi Arasında Nasıl Bir Fark Var?

Meni Sıvısı Nelerden Oluşur?

Meniyi oluşturan sıvılar farklı farklı yapılardan gelmektedir.

  • Seminal vezikül olarak isimlendirilen anatomik yapı meni sıvısının çoğunluğunu oluşturmaktadır.
  • Testislerden gelen sperm hücreleri meni sıvısı içerisine karışarak çocuk sahibi olmayı bir başka deyişle üremeyi sağlar.
  • Prostat salgı üreten bez yapıda bir organdır. Meni sıvısı içerisine karışarak bu sıvının likefaksiyonunda önemli görev yapar.
  • Üretra olarak bilinen idrar kanalının içerisinde de bazı salgı yapan bez yapıları bulunur ve bunlar da meni sıvısı içerisine karışır.

Mezi Sıvısı Nelerden Oluşur?

Mezi olarak bilinen sıvıyı daha çok prostat salgıları ve idrar kanalı içinde bulunan bezler tarafından salgılanan sıvılar oluşturmaktadır.

Meni Sıvısı Normalde Ne Kadardır?

Meni sıvısı normalde 2-7 ml kadardır. Bu miktar sağlıklı bir erkekte bir boşalma sırasında dışarı atılan sıvı miktarını göstermektedir. Sık boşalmalar sonrası normalde sıvı miktarı azalabileceği gibi uzun boşalma aralıkları sonrasında ise meni sıvısı miktarı artabilir.

Öte yandan meni miktarında hem azalma hem de artma yapabilecek pek çok hastalık bulunmaktadır.

Meninin Normal Rengi Nasıldır?

Normal meni rengi opak-beyaz şeklindedir. Meninin renksiz olması ya da bu rengin dışında farklı renklerde olması bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Bu durum hem cinsel yaşamı hem de çocuk sahibi olabilme özelliğini olumsuz etkileyebilir.

Menide Renk Değişikliği Yapan Sebepler

  • Meniye idrar karışması
  • Seyrek boşalma ya da uzun süre boşalmanın olmaması
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Genital enfeksiyonlar
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Çeşitli ilaç kullanımları
  • Bazı boyalı içerikli gıdaların tüketilmesi
  • Kan sulandırıcı kullanımı
  • Karaciğer bozukluklarına bağlı gelişen sarılık

Menide Renk Değişikliği Yapan Sebepler

Meni Rengi Değişmesi Hastalık Belirtisi Mi?

Meninin kendine özel opak beyaz renkte olması yanı sıra görülen diğer renkler bazen tamamen basit yeme içme alışkanlıklarına bağlı olabilirken kimi durumlarda da hastalık belirtisi olabilir. Bu nedenle renk değişikliği durumunda doktora başvurulmalıdır.

Semende Renk Değişikliği Hangi Sonuçlara Yol Açar?

Renk değişikliğine yol açacak sebeplere göre sonuçlar da değişmektedir. Genellikle hastalıklara bağlı olarak meydana gelen renk değişikliklerinden en önemli sorun kanser gibi kötü durumların dışlanmasıdır.

Ayrıca çocuk sahibi olamama ya da cinsel fonksiyonlarda bir bozulma görülmesi de sonradan olabilecek önemli neticelerdendir. Bu nedenle menide renk değişikliği fark eden erkeklerin bir üroloji uzmanı tarafından ayrıntılı olarak değerlendirilmesi önemlidir.

Menide Renklerinden Hastalık Teşhisi

Sarı renkli meni:

Açık sarı renkte meni her zaman hastalık belirtisi olarak kabul edilmez. Bazı yeme düzenindeki değişiklikler ve farklı gıdaların tüketilmesi menide açık sarı renge yol açabilir. Ayrıca meniye idrar kaçması durumunda da açık sarı renkte meni görülebilir.

Bununla birlikte koyu sarı ve irin şeklindeki renk çoğu zaman iltihabi bir durumun habercisi olabilir ve mutlaka bir üroloji uzmanı tarafından değerlendirilme yapılması gerekir.

Koyu kahverengi meni:

Koyu kahverengi meni çoğunlukla kanamış ve üzerinden uzun süre geçmiş kanamalı durumlarda görülebilir. Bu kanamalar mikroskobik düzeyde olabilir. Bazen de gözle görülebilecek kadar belirgindir.

Kırmızı renkli meni:

Açık ya da koyu parlak kırmızı renkte meni çoğunlukla kanama işareti olabilir. Bunun dışında ürogenital enfeksiyonlar ya da çeşitli ürogenital kanserlerde görülebilir. Ayrıca oral antikoagulan olarak isimlendirilen ve kan sulandırıcı olarak bilinen bir takım ilaç kullanımı sonrasında da kırmızı renkte meni görülebilir.

Nadiren ise çeşitli boya içerikli gıda tüketimi sonrasında da görülebilmektedir. Meni renginin kırmızı gelmesi durumu önemli bir şikayet olup özellikle devam eden durumlarda mutlaka bir üroloji uzmanına başvurmayı gerektirir.

Yeşil renkli meni:

Menide yeşil renk özellikle ürogenital sistemin herhangi bir yerini tutan enfeksiyonlar ile ilişkilidir. Bu enfeksiyonlar bakteriyel, viral ya da mantar kökenli olabilir. Özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklarda ise bu şikayet oluşabilir. Sağlık açısından önemli bir yakınma olup en kısa sürede uzmana başvurmayı ve tedavi almayı gerektirir.

Beyaz süt renkli meni:

Normalde meni rengi beyaz-opak ya da gri-opak şeklindedir. Ancak kimi durumlarda bu beyazlık aşırı belirgin olabilir. Uzun süre boşalma olmadığı zamanlarda yoğun ve konsantre bir içerik gelmesine bağlı olarak görülebildiği gibi ürogenital sistem enfeksiyonları ya da lenfatik sistem hastalıkları ile ilişkili olabilir.

Meni Rengi Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Etkilenir Mi?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar çoğu zaman penisten akıntı yapma ile karakterizedir. Sadece üriner sistemi değil beraberinde genital sistemi de etkileyerek meni renginde değişikliklere yol açabilir. Özellikle sarı, koyu sarı ve yeşilimtırak renkler cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından düşündürücü olabilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Meni Sıvısını Azaltır Mı?

Cinsel yolla bulaşan hastalıklara bağlı olarak meni sıvısında normalde önemli bir meni sıvısı azalması görülmez. Ancak tedavi edilmeyen durumlarda meni kanallarında tıkanıklığa yol açarak uzun dönemde meni sıvısında da azalmaya yol açabilir.

Meniden Kan Gelmesi Önemli Mi?

Menide kan görülmesi sağlık açısından önemli bir durumdur. Basit ve tedavi edilebilir bir sebebe bağlı olarak gelişebileceği gibi başta prostat kanseri ve seminal vezikül kanseri olmak üzere çeşitli kanserlerin belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.

Bu nedenle en doğrusu böyle bir şikayeti olan hastaların mutlak bir üroloji uzmanı ile durumlarını aydınlatmalarıdır.

Meniden Kan Gelmesi Ne Kadar Sürer?

Sebebine bağlı olarak bu süre değişkenli gösterir. Bazı durumlarda aralıklı (intermittent) bir kanama görülürken bazı durumlarda ise kanama süreklilik arz edebilir. Kanama süresini belirleyen en önemli etken kanamaya yol açan sebeptir.

Kaynaklar:

  • Hematospermia Etiology, Diagnosis, Treatment, and Sexual Ramifications: A Narrative Review. Drury RH, King B, Herzog B, Hellstrom WJG.Sex Med Rev. 2022 Oct;10(4):669-680. 
  • Hematospermia-a Symptom With Many Possible Causes. Mathers MJ, Degener S, Sperling H, Roth S.Dtsch Arztebl Int. 2017 Mar 17;114(11):186-191.
  • Hematospermia: etiological and management considerations. Leocádio DE, Stein BS.Int Urol Nephrol. 2009;41(1):77-83.
  • Clinical characteristics, etiology, management and outcome of hematospermia: a systematic review. Madhushankha M, Jayarajah U, Abeygunasekera AM.Am J Clin Exp Urol. 2021 Feb 15;9(1):1-17. 
  • Hematospermia: etiology, diagnosis, and treatment. Fuse H, Komiya A, Nozaki T, Watanabe A.Reprod Med Biol. 2011 May 10;10(3):153-159.

Prof. Dr. Ömer Faruk

1996 yılında Tıp Fakültesinden mezun oldum. 2004 yılında üroloji ihtisasımı tamamladım. İhtisas sonrası FEBU title almaya hak kazandım. İhtisas sonrası laparoskopik cerrahi eğitimi için Leipzig Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniğinde Prof. Stolzenburg ile birlikte çalıştım. 2011 yılında Doçent oldum. 2017 yılında Ankara Gülhane Üroloji Kliniği Profesörlük kadrosuna atandım detaylı bilgi için hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu