Blog

Testis Protezi

Protezler, vücuda yerleştirilen ve canlı organizma ile uyum içerisinde bulundukları organı taklit eden yapılardır. Bacak protezleri ve kol protezleri gibi protezler normalde fonksiyon kaybına yol açan organı taklit ederek o orana ait fonksiyonları gidermek amacıyla kullanılırken, meme ve popo protezleri gibi protezler de estetik amaçlı olarak kullanılabilir.

Ürolojide protez kullanımı 2 önemli alanda bulunmaktadır:

  1. Penis içerisine takılan penil protezler (mutluluk çubuğu)
  2. Testis içerisine takılan testis protezleri

Penil protezler ile ilgili ayrıntılı bilgiye https://omerfarukkaratas.com/penil-protez-mutluluk-cubugu/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Biz bu makalemizde sizlerden gelen sık soruları bir araya getirerek her birine ayrı ayrı yanıtlar oluşturduk.

Testis Protezi Nedir?

Erkeklerde normalde her iki testis skrotum adı verilen testislerin içinde yer aldığı bir torba içerisinde bulunur. Bir ve iki testisin yerinde olmadığı durumlarda tıpkı testisi  taklit edecek şekilde skrotum içerisinde yerleştirilen protezlere testis protezi adı verilmektedir.

Testis Protezi Kimlere Takılır?

  • Tek ya da iki taraflı testisi doğuştan olmayanlara
  • Testis kanseri nedeniyle tek ya da iki taraflı testisi ameliyat ile alınanlara
  • Travmalar, ateşli silah yaralanmaları, trafik kazaları sonrası tek ya da iki taraflı testisini kaybedenlere

Testis Protezi Çeşitleri Nelerdir?

Temelde uzun yıllardan beri kullanılan iki tip protez bulunmaktadır:

  1. Silikon yapılı testis protezleri;

Bunlar uzun dönemde özellikle kanserojen etkisi olabilme ihtimaline karşın geçmişte sık kullanılan günümüzde ise kullanımı azalmış olan protezlerdir.

  1. Dışları özel elastomer yapıdan oluşup içleri salin ile doldurulan protezler;

Günümüzde daha çok tercih edilen protezlerdir. Bu protezlerin içleri salin sıvısı ile özel olarak doldurulmaktadır. Gerek büyüklük ve gerek kıvam açısından birbirine benzer eş testisler oluşturulmaktadır.

Testis Protezi Sık Takılıyor Mu?

Testis kanseri nedeniyle ameliyat edilen hastaların yarısından çoğu ameliyat sırasında ya da sonradan testis protezi taktırmayı tercih etmektedirler. Öte yandan insanların çoğunun utanma ya da sıkılma nedeniyle doktora başvurmaktan çekindiklerini de biliyoruz.

Testis kanseri ile birlikte diğer sebepler ile de testislerini kaybeden hastaları göz önüne aldığımızda aslında geniş bir hasta kitlesi tarafından ihtiyaç olduğunu anlayabiliyoruz.

Testis Kanseri Nedeniyle Ameliyat Edilecek Tüm Hastalara Önerilir Mi?

Testis protezi, testis kanseri nedeniyle ameliyat edilecek tüm hastalara önerilmektedir. Ancak hastaların bir bölümü protez takılmasını talep ederken bir bölümü de istememektedir. Protez istemeyenlerde en önemli çekince sebebinin testis protezinin maliyeti olduğu tahmin edilmektedir.

Testis Protezi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Skrotum cildi üzerine yapılacak yaklaşık 2 cm’lik insizyon ile cilt altı tabakalar geçilir ve skrotal boşluğa ulaşılır. Protezin yerleştirilebileceği kadar bir alan oluşturulur. Bu alan içerisine protez steril koşullar altında yerleştirilir.

Bazı protezlerde skrotal poş içerisine tespit edilecek çentik bulunurken bazılarında ise tespit için uç kısımlarında özel alanlar mevcuttur. Bu alanlardan geçirilecek sütürler ile protez skrotum içerisine tespit edilir. Açılan skrotum katları anatomik pozisyonlarına uygun olarak kapatılarak işleme son verilir.

Testis Protezi Ameliyatı Hangi Anestezi İle Yapılır?

Bu cerrahi işlem lokal, spinal, epidural ya da genel anestezi altında yapılabilir. Hastaya hangi anestezinin uygulanacağına hasta ve anestezi uzmanı birlikte karar vermektedir.

Testis Protezi Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecekler

  • Yara yeri bakımı düzenli yapılmalıdır.
  • Yaklaşık 4-6 haftalık süre boyunca aşırı hareketlilikten kaçınılmalıdır.
  • Daha geniş, pamuklu ve rahat iç çamaşır tercih edilmelidir.
  • Daha geniş ve rahat pantolonlar koruyucu olabilir.
  • Ameliyat sonrası doktorunuzun önerisi olan ilaçları mutlaka kullanınız.
  • Kontrol süreniz geldiğinde yara yerinizi sizi ameliyat yapan hekime gösteriniz.

Testis Ameliyatı Sonrası Oluşabilecek Sorunlar

  • Yara yeri enfeksiyonu ve buna bağlı yara yerinden akıntı
  • Hafif skrotal ağrı
  • Protezin skrotum içinde yer değiştirmesi gibi oldukça nadir görülen sorunlarla karşılaşılabilir.

Testis Protezi Kalıcı Mı?

Testis protezi takıldıktan sonra kalıcıdır. Herhangi bir enfeksiyon ya da sorun gelişmediği sürece ömür boyu kişinin üzerinde kalabilir ve hiç bir sorun oluşturmaz.

Testis Protezi Kalıcı Mı?

Testis Protezi Ameliyatı Fiyatları

Testis protezi ameliyatı fiyatları Ankara ili içinde farklı fiyat aralıklarında uygulanmaktadır. Takılacak olan protezler yurt dışından ithal edilen ürünler oldukları için çoğunluğu günlük kur sistemi ile fiyat değişkenliği göstermektedir.

Bununla birlikte ameliyatı yapacak cerrah, ameliyatın yapılacağı hastane, uygulanacak cerrahi şekli gibi bazı faktörler de fiyat aralıklarının farklılığında önemli rol oynamaktadır. Tüm bunlara rağmen merkezler arasında önemli fiyat farklılıkları genellikle bulunmamaktadır.

Testis Protezi Ankara İli İçinde Hangi Merkezlerde Takılıyor?

Testis protezi Ankara ili içinde bir çok üroloji merkezlerinde takılmaktadır. Biz de Ankara Çukurambar bölgesinde bulunan muayenehanemizde öncelikle hastalarımızı muayene ve değerlendirme yapıyoruz. Daha sonra protez takılmasına karar verdiğimiz hastalarımıza anlaşmalı özel hastanelerde testis protezini yerleştiriyoruz.

Testis Protezi Ağrı Ve Ağırlık Yapar Mı?

Testis protezi takıldıktan sonra genellikle ağrı ve ağırlık hissi oluşturmaz. Ameliyatın erken dönemlerinde bu his olsa bile çoğunlukla kalıcı olmamaktadır.

Testis Protezi Dıştan Belli Eder Mi?

Testisi protezi takıldıktan sonra hiç bir şekilde pantolonun altından görünmez ve kendini dışarıdan belli etmez.

Testis Protezi Başkası Tarafından Anlaşılır Mı?

Protez taktıracak hastaların en çok merak ettikleri konuların başında başkası tarafından anlaşılıp anlaşılmayacağı gelmektedir. Genellikle testis protezi sonradan başkası tarafından anlaşılmaz. Minimal uygulanan kesi izi estetik olarak dikildiğinde kesi izi de neredeyse görünmeyecek kadardır.

Testis Protezi Ameliyatında Hangi Kesi Yapılır?

Takılacak tarafın (sağ ya da sol) cilt katlantılarına uygun olarak yaklaşık 1-2 cm’lik bir kesi yapılır. İki taraflı yapılacak protezlerde testis orta hattan (raphe) kesi uygulanabilir.

Testis Protezi Zorunlu Mu?

Testis protezi zorunlu bir ameliyat değildir. Tamamen isteğe bağlı olarak genellikle tercih edilen bir cerrahi işlemdir.

Testis Protezi Taktırmak İsteyen Hangi Uzmana Başvurmalı?

Testis protezi taktırmak isteyen hastalar bir üroloji uzmanına başvurmalıdır.

Testis Protezi Cinsel İlişki Sırasında Ağrı Yapar Mı?

Protez sorunsuz bir şekilde yerleştirildikten sonra cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında ağrı yapmaz.

Testis Protezi Olan Kişinin Çocuğu Olur Mu?

Testis protezi tek tarafa takılmış ve diğer taraftaki testis de sağlam ise hastanın çocuk sahibi olmasında sorun yaşanmaz.

Testis Protezi Taktıranlarda Meni Gelir Mi?

Testis protezi taktırmanın gelen meni sıvısı ile hiç bir ilgisi bulunmamaktadır. Bir başka deyişle protez ameliyatı öncesinde hastanın gelen meni sıvısı ve miktarı nasıl ise cerrahiden sonra da aynı şekilde devam edecektir.

Kaynaklar: 

  • Testicular prostheses: development and modern usage. Bodiwala D, Summerton DJ, Terry TR.Ann R Coll Surg Engl. 2007 May;89(4):349-53.
  • Testicular prostheses in children: Is earlier better? Peycelon M, Rossignol G, Muller CO, Carricaburu E, Philippe-Chomette P, Paye-Jaouen A, El Ghoneimi A.J Pediatr Urol. 2016 Aug;12(4):237.e1-6.
  • The use of testicular prostheses in boys. Osemlak P, Jędrzejewski G, Cielecki C, Kalińska-Lipert A, Wieczorek A, Nachulewicz P.Medicine (Baltimore). 2018 Dec;97(52):e13911. 
  • Scrotal reconstruction and testicular prosthetics. Lucas JW, Lester KM, Chen A, Simhan J.Transl Androl Urol. 2017 Aug;6(4):710-721.
  • The modern testicular prosthesis: patient selection and counseling, surgical technique, and outcomes. Hayon S, Michael J, Coward RM.Asian J Androl. 2020 Jan-Feb;22(1):64-69.

Prof. Dr. Ömer Faruk

1996 yılında Tıp Fakültesinden mezun oldum. 2004 yılında üroloji ihtisasımı tamamladım. İhtisas sonrası FEBU title almaya hak kazandım. İhtisas sonrası laparoskopik cerrahi eğitimi için Leipzig Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniğinde Prof. Stolzenburg ile birlikte çalıştım. 2011 yılında Doçent oldum. 2017 yılında Ankara Gülhane Üroloji Kliniği Profesörlük kadrosuna atandım detaylı bilgi için hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu