Blog

Azospermili Hastalarda MESA

Azospermi, erkek infertilitesi (erkek kısırlığı) nedeniyle üroloji uzmanına başvuran hastaların yaklaşık %10-15’inde görülen bir durumdur. En az iki kez usulüne uygun olarak verilen ve yapılan semen testinde (sperm testi) sperm görülememesine azospermi denilmektedir.

Azospermi Tipleri

Azospermi temelde iki farklı başlık altında değerlendirilmektedir:

  1. Tıkanıklığa bağlı gelişen azospermi (obsturktif azospermi, OA)
  2. Tıkanıklık olmadan gelişen azospermi (non-obstruktif azospermi, NOA)

Azospermisi bulunan hastalarda hangi tip azospermi geliştiğini anlamak amacıyla çeşitli tıbbi durumlara dikkat edilmektedir.

Azospermi Tipi Nasıl Belirleniyor?

Her iki tip azosperminin ayırt edilmesinde genellikle aşağıdaki hususlar sıklıkla dikkate alınmaktadır:

  • Fenotipik görünüm (hastanın vücut dış görünümü)
  • Sekonder seks karakterlerinin gelişimi (ses kalınlığı, tüylenme, kas yapısı vs)
  • Vas deferens olarak bilinen meni kanalı varlığı ya da doğuştan yokluğu
  • Testis volümleri
  • Semen testinde mastürbasyonla gelen sıvı miktarı (ejekulat volümü)
  • Kanda FSH ve Total Testost**on seviyesi

MESA Microsurgical Epididymal Sperm Aspiration Nedir?

Mikrosurgical Epididymal Sperm Aspiration olarak İngilizce kelimelerin baş harflerinden oluşmaktadır. Mikrocerrahi yöntemle epididimlerden sperm elde edilmesi anlamına gelmektedir.

MESA Kimlere Uygulanır?

  • Spermatogenez olarak bilinen sperm oluşum süreci normal olan
  • Her iki tarafta birden vas deferens olarak bilinen sperm taşıyıcı kanalları doğuştan bulunmayan
  • Tıkanıklığa bağlı (obsturktif) azospermi gelişen hastalara MESA uygulanmaktadır.

MESA İle İlgili Bilinmesi Gerekenler…

  1. Mikrocerrahi deneyimi gerektirmektedir. Bu nedenle mikrocerrahi konusunda tecrübeli cerrahlar tarafından uygulanması sperm elde edilmesinde başarı oranını belirleyici bir faktördür.
  2. Lokal ya da genel anestezi altında uygulanabilir. Hangi hastaya hangi tip anestezinin uygulanacağı hasta ve doktor değerlendirmesi ile birlikte karar verilir.
  3. Cerrahi işlem süresi PESA ya da TESA olarak bilinen diğer ameliyatlardan daha uzundur.
  4. İyileşme süresi PESA ya da TESA olarak bilinen diğer ameliyatlardan daha uzundur.
  5. İşlem sırasında elde edilen spermler aynı seansta kadın partnerin ovumuna aktarılabilir.
  6. Gerekli durumlarda MESA işlemi sırasında elde edilen spermler dondurularak daha sonra tüp bebek işlemleri için kullanılmak üzere saklanabilir.

MESA Sonrası Gebelik Şansı Mümkün Mü?

MESA bir sperm elde etme tekniğidir. Bu yöntemle sperm elde edilme ve gebelik oranları oldukça yüksek oranlardadır. Bu nedenle tedavi başarı oranları yüksek kabul edilebilir.

MESA Dezavantajı Var Mı?

Tekrarlayan MESA uygulamaları sonrasında epididimlerde cerrahi işleme bağlı olarak tıkanıklık oluşma ihtimali barındırmaktadır. Bu durum daha çok birden fazla sayıda işlem geçiren hastalarda yüksek risk içermektedir.

MESA’nın PESA’dan Farkı Nedir?

MESA’da mikrocerrahi yöntem ile açık cerrahi prosedür uygulanarak epididimlerden sperm elde edilirken PESA’da açık cerrahi prosedür ya da mikrocerrahi yöntem uygulanmaksızın direk cilt üzerinden uygun bir kateter yardımıyla epididimlerden sperm elde edilmektedir.

MESA’nın TESA’dan Farkı Nedir?

MESA’da mikrocerrahi yöntem ile açık cerrahi prosedür uygulanarak epididimlerden sperm elde edilmektedir. TESA’da ise spermler direk testislerin kendisinden aspire edilmekte ve tüp bebek işlemi sırasında kullanılmaktadır.

MESA’nın TESE’den Farkı Nedir?

MESA’da mikrocerrahi yöntem ile açık cerrahi prosedür uygulanarak epididimlerden sperm elde edilirken TESE’de açık cerrahi prosedür epididime değil testise yapılmaktadır. Testislerin kendisinden ameliyatla sperm elde edilmektedir.

MESA’nın Mikro TESE’den Farkı Nedir?

MESA’da mikrocerrahi yöntem epididime uygulanarak sperm elde edilmeye çalışılırken mikro TESE’de benzer mikrocerrahi yöntemler testislere uygulanmakta ve direk testislerden sperm aranmaktadır.

Kaynaklar:

  • Approaches for obtaining sperm in patients with male factor infertility. Cha KY, Oum KB, Kim HJ.Fertil Steril. 1997 Jun;67(6):985-95.
  • Novel methods to enhance surgical sperm retrieval: a systematic review. Kresch E, Efimenko I, Gonzalez D, Rizk PJ, Ramasamy R.Arab J Urol. 2021 May 18;19(3):227-237.
  • Intracytoplasmic sperm injection using microsurgically retrieved epididymal and testicular spermMansour RT, Aboulghar MA, Serour GI, Fahmi I, Ramzy AM, Amin Y.Fertil Steril. 1996 Mar;65(3):566-72.

Prof. Dr. Ömer Faruk

1996 yılında Tıp Fakültesinden mezun oldum. 2004 yılında üroloji ihtisasımı tamamladım. İhtisas sonrası FEBU title almaya hak kazandım. İhtisas sonrası laparoskopik cerrahi eğitimi için Leipzig Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Kliniğinde Prof. Stolzenburg ile birlikte çalıştım. 2011 yılında Doçent oldum. 2017 yılında Ankara Gülhane Üroloji Kliniği Profesörlük kadrosuna atandım detaylı bilgi için hakkımda sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu