Prostat Rezüm Tedavisi

idrar yanma

Prostat büyümesi erkeklerde yaşla birlikte görülme sıklığı artan bir hastalıktır. Bu hastalığa bağlı olarak yaşam kalitesinde ciddi azalmalar görülmektedir. Prostat Rezüm tedavisi, hastalığın oluşturduğu olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için son yıllarda geliştirilen etkili ve güvenilir bir tedavidir.

Prostat büyümesi olarak da bilinen iyi huylu prostat hiperplazisine (BPH) yönelik tedavi seçenekleri semptomların şiddetine ve bireysel sağlık faktörlerine bağlıdır. Genel anlamda BPH tedavisinde uygulanan tedavi seçenekleri aşağıda sıralanmaktadır:

1.Minimal invaziv tedaviler:

İlaç tedavisi kullanmak istemeyen, uzun süreli ilaçlara maruz kalmak istemeyen, ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı ancak ameliyat konusunda tedirginlik yaşayan hastalar için geliştirilmiş tedavi seçenekleridir. Bu tedavilerde ameliyatın istenmeyen yan etkilerinin görülme ihtimali daha düşürülerek hastaların yaşam konforunda bir artış oluşması hedeflenmektedir.

  • Transüretral mikrodalga tedavisi (TUMT): Bu prosedür, prostat bezini küçültmek için mikrodalga enerjisini kullanır. Üretradan girilerek mesane boynuna kadar ulaşılır. Mesane boynu ve prostatın apeksi mihenk noktası alınarak prostat içerisine mikrodalga enerjisi gönderilir. Prostatın ısı etkisi ile küçültülmesi hedeflenir.
  • Transüretral iğne ablasyonu (TUNA): Radyofrekans enerjisi prostat dokusunu ısıtmak ve yok etmek için kullanılır. TUMT’a benzer bir şekilde mesane boynu ve eksternal sfinkter iki nokta olarak belirlenir. Prostata denk gelecek bir noktaya bir iğne yardımı ile girilir. İğne ucundan radyofrekans dalgaları gönderilerek prostat ısıtılır. Isı etkisi ile prostatta küçülme olması sağlanır.
  • Prostatik üretral kaldırma (UroLift): Bu tedavide, prostat loblarını ayrı tutmak için küçük implantların yerleştirilir ve üretral tıkanıklık azaltır. Prostat küçülmesini sağlamamakla birlikte işeme kanalını açarak işemenin rahatlamasını sağlar.

2.Cerrahi işlemler:

  • Prostatın transüretral rezeksiyonu (TURP): Bu tedavi sistoskopi eşliğinde yapılır. Üretradan yapılan görüntüleme ile yerleştirilen bir rezektoskop kullanılarak prostatın çıkarıldığı oldukça sık kullanılan bir cerrahi işlemdir. Bu işlem sırasında prostat dokusu tıpkı bir dönercinin etlerini keserek çıkarması gibi bir hat boyunca kesilerek çıkarılır.
  • Lazer tedavisi: Prostat dokusunu çıkarmak veya buharlaştırmak için prostatın fotoselektif buharlaştırılması (PVP, Greenlight) veya prostatın holmiyum lazer enükleasyonu (HoLEP) ya da Thilium lazer gibi çeşitli lazer tedavisi türleri kullanılabilir. Tüm lazer tedavilerinde amaç prostat dokusunu azaltmak ya da ortadan kaldırmak ve bu suretle idrar akışını kolaylaştırmaktır.
  • Açık prostatektomi: Ağır vakalarda veya diğer tedavilerin uygun olmadığı durumlarda prostatın genişlemiş kısmının çıkarılması için açık ameliyat yapılabilir. Genellikle çok büyük prostatlar için geçmişte sık uygulanan bir yöntemdi. Günümüzde büyük prostatlar için bile lazer tedavileri bir seçenek olarak açık ameliyatın yerini almıştır.

3.Yaşam Tarzı Değişiklikleri: 

Özellikle yatmadan önce kafein ve alkol tüketimini sınırlamak üriner semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir.  Semptomları kötüleştiren ilaçlardan kaçınmak ve düzenli egzersiz yapmak, özellikle pelvik taban kaslarını güçlendiren aktivitelerde bulunmak idrar fonksiyonunu iyileştirebilir. Öte yandan bilinen mevcut hastalıkların tedavisini almak da önemlidir.

Rezüm tedavisi nedir ?

Rezüm, prostat büyümesi olarak da bilinen iyi huylu prostat hiperplazisini (BPH) tedavi etmek için kullanılan minimal invaziv bir işlemdir. Rezüm işlemi sırasında prostat dokusuna yüksek sıcaklıktaki steril su buharı (buhar) enjekte edilerek hücrelerin zamanla ölmesine ve küçülmesine sebep olur. Bu uygulama, prostat bezinin boyutunu azaltır, sık idrara çıkma veya idrara çıkma zorluğu ve aciliyet gibi semptomlarını hafifletir.

Rezüm tipik olarak ayaktan hasta tedavi prosedürü olarak gerçekleştirilir ve minimal yan etkilerle üriner semptomları iyileştirmede etkili olduğu gösterilmiştir.

Rezüm tedavisi nasıl yapılır ?

Rezüm, prostat bezinin büyüyüp üretrayı tıkayarak üriner semptomlara neden olduğu bir durum olan iyi huylu prostat hiperplazisini (BPH) tedavi etmek için kullanılan minimal invaziv bir işlemdir. Rezüm tedavisi, genişlemiş prostat dokusunu tedavi etmek için su buharı (buhar) kullanılmasını içerir.

1.Ameliyat öncesi muayene: Rezüm tedavisine başlamadan önce bir üroloji uzmanı tarafından kapsamlı bir değerlendirme yapılır. Bu değerlendirme sırasında fizik muayene, idrar testleri, görüntüleme testleri (ultrason gibi) ve muhtemelen üroflowmetri testleri içerebilir. PSA olarak bilinen prostat kanseri tarama testi özellikle ileri yaş hastalarda mutlaka değerlendirilir. Bazı durumlarda ürodinamik çalışmalar ya da basınç akım çalışmaları gerekebilir. Tüm bu değerlendirmelerde prostatın idrar kanalını hangi düzeyde tıkadığı anlaşılmaya çalışılmaktadır.

2.Anestezi şekli:  Rezüm tedavisi genellikle sedasyonlu veya sedasyonsuz lokal anestezi altında yapılır. Bu işlem sırasında ağrı sancı hissedilmeyecek şekilde kısa süreli bir anestezi planlanır.

4.Cerrahi prosedür:

  • Üretraya küçük, esnek bir sistoskop (kameralı ince bir tüp) yerleştirerek prostatın içi görüntülenir.
  • Rezüm Sistemi adı verilen özel bir cihaz, üretra ve prostat gözükecek şekilde tıpkı sistoskopide olduğu gibi prostatın içine yerleştirir. Bu cihaz, prostat dokusunun hedeflenen bölgelerine kontrollü buhar püskürtülmesini sağlar.
  • Buhar fazla prostat dokusunu ısıtır ve yok eder, bezi küçültür ve idrar tıkanıklığını giderir.
  • İşlem genellikle prostatın büyüklüğüne ve ihtiyaç duyulan tedavinin kapsamına bağlı olarak yaklaşık 5-10 dakika sürer.

5.İyileşme süreci: İşlemden sonra idrar yapma sıklığı, aciliyet ve rahatsızlık gibi bazı idrar semptomları yaşayabilirsiniz. Bu semptomlar genellikle tedavi edilen prostat dokusunun vücut tarafından yavaş yavaş emilmesiyle zamanla iyileşir. Mevcut semptomların giderilmesine yönelik ilaç tedavisi işlem sonrasında yaklaşık 3 ay kadar devam ettirilebilir.

6.Takip: İyileşmeyi izlemek ve Rezüm tedavisinin etkinliğini değerlendirmek için takip randevularınız olacaktır. Tedavinin tüm faydalarından yararlanmak birkaç hafta veya ay sabır göstermek gerekmektedir.

Prostatın fonksiyonları nelerdir ?

Erkek üreme sisteminin bir parçası olan prostat bezinin birçok önemli işlevi vardır:

  • Seminal sıvı üretimi: Prostat bezi,   testislerden gelen sperm hücreleri ve diğer bezlerden gelen sıvılarla birlikte meni oluşturan bir sıvı üretir. Bu sıvı, üreme sistemi boyunca dolaşırken spermlere beslenme ve koruma sağlar. Bu sıvı spermlere besin ve koruma sağlayarak canlı kalmalarına ve hareket etmelerine yardımcı olur.
  • Boşalma sırasında kas kasılmaları: Prostat bezindeki kaslar, boşalma sırasında meninin idrar yoluna itilmesine yardımcı olur. Bu, cinsel aktivite sırasında meninin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  • İdrar akışının düzenlenmesi: Prostat bezi, idrarı mesaneden vücudun dışına taşıyan tüp olan üretrayı çevreler. Prostatın boyutu ve durumu idrar akışını etkileyebilir. Erkekler yaşlandıkça prostat büyüyebilir ve idrar yapmada zorluk gibi idrar sorunlarına yol açabilir.
  • Hormon Düzenlemesi: Prostat bezi erkek hormonları tarafından düzenlenir. Bu hormonlar prostat bezinin gelişimi ve fonksiyonu için gereklidir.
  • Cinsel birlikteliği kolaylaştırma: Cinsel ilişki öncesi ön sevişme sırasında erkeklerde penis ucundan gelen şeffaf beyaz renkli bir akıntı olur. Bu sıvı vajinaya girişin hemen öncesinde salgılanarak penisin vajina içinde daha kaygan ve kolay girişini, hareket etmesini sağlar.

Genel olarak prostat, erkek cinsel, üreme ve idrar sağlığında çok önemli bir rol oynar.

İyi huylu prostat büyümesinin (BPH) erkek sağlığı üzerinde etkileri nelerdir ?

İyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) olarak da bilinen İyi Huylu Prostat Büyümesi, yaşlanan erkekler arasında yaygın bir durumdur. Doğrudan yaşamı tehdit edici olmasa da, erkeklerin sağlığını ve yaşam kalitesini çeşitli şekillerde önemli ölçüde etkileyebilir.

  • İdrar semptomları: İyi huylu prostat büyümesi, idrara çıkma sıklığının artması, idrara çıkma aciliyeti, zayıf idrar akışı, idrara çıkma zorluğu, idrara çıkma sonunda damlama ve mesanenin tam olarak boşaltılmaması hissi gibi üriner semptomlara yol açabilir. Bu belirtiler günlük aktiviteleri ve uyku düzenini bozabilir.
  • İdrar yolu enfeksiyonları (İYE):BPH (iyi huylu prostat büyümesi hiperplazisi), mesanenin tam olarak boşaltılmaması nedeniyle idrar yolu enfeksiyonu riskini artırabilir, bu da bakteri üremesi için uygun bir ortam sağlar.
  •  Mesane taşları: Bazı durumlarda iyi huylu prostat büyümesi mesane taşlarının oluşumuna yol açabilir. Bu taşlar ağrıya, idrar yapmada zorluğa neden olabilir ve ciddi vakalarda idrar akışını engelleyebilir.
  • Akut idrar retansiyonu (AUR, ani tıkanma sonucu işeyememe): Şiddetli iyi huylu prostat büyümesi vakaları, hastanın hiç idrara çıkamadığı akut idrar retansiyonuna yol açabilir. Bu durum acil tıbbi müdahale ve mesanenin boşaltılması için kateterizasyon gerektirir.
  • Kronik böbrek yetmezliği: Tedavi edilmezse iyi huylu prostat büyümesi, idrarın böbreklere geri akışı (hidronefroz) veya idrar retansiyonu nedeniyle kronik böbrek sorunları gibi komplikasyonlara neden olabilir.
  • Cinsel işlev üzerindeki etkisi: İyi huylu prostat büyümesi bazı erkeklerde cinsel işlevi de etkileyerek erektil disfonksiyona veya boşalma sorunlarına neden olabilir.
  • Yaşam kalitesinde düşüş: İyi huylu prostat büyümesi ile ilişkili üriner semptomlar, bir erkeğin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir ve hayal kırıklığına, utanmaya ve sosyal geri çekilmeye yol açabilir.
  • Psikolojik etkiler: İyi hylu prostat büyümesi semptomlarıyla yaşamak aynı zamanda kaygı, depresyon ve özgüvenin azalması gibi psikolojik etkilere de yol açabilir.

İyi huylu prostat büyümesi (BPH) belirtileri nelerdir?

  1. İdrar depolaması ile ilgili oluşan belirtiler:
  • İdrar yaparken yanma
  • Sık idrara çıkma
  • Gece idrara kalkma
  • Ani acil işeme ihtiyacı
  • Tuvalete yetişemeden idrar kaçırma
  • Ani tıkanma ve hiç işeyememe
  1. İdrar yolu tıkanıklığına bağlı oluşan belirtiler:
  • İdrarı başlatmada tereddüt hali
  • Kesik kesik işeme
  • Çatallı işeme
  • İdrar tazyikinde azalma
  • İnce işeme (kalibrasyonda azalma)
  • İşedikten sonra içinde idrar kalma hissi
  • İdrarın bitiminde damlama olması

Tüm bu belirtilerin biri ya da birkaçının bir arada olması prostat büyümesi ile ilgili sorunların olduğunu göstermektedir.

Rezüm tedavisinin geliştirilme süreci ve temel prensipleri nelerdir ?

İyi huylu prostat büyümesinin neden olduğu idrar semptomlarını hafifletmek için tasarlanan Rezüm tedavisinin gelişim süreci ve temel çalışma prensibi aşağıda sıralanmaktadır.

Gelişme süreci:

Rezüm tedavisi, bir tıbbi teknoloji şirketi tarafından geliştirildi. Geliştirme süreci, işlemin güvenliğini ve etkinliğini test etmek için klinik araştırmaları ve denemeleri içeriyordu.

Tedavi, bu denemelerle güvenliği ve etkinliği kanıtlandıktan sonra ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA) gibi düzenleyici kurumlardan onay aldı.

Çalışma prensibi:

  • Termal terapi etkisi: Rezüm tedavisi, hedeflenen yıkıma neden olmak için prostat dokusuna termal enerjinin uygulanmasını kullanır. Bir başka deyişle yüksek ısı etkisi ile prostat hacmini azaltmayı hedeflemektedir.
  • Su buharı enerjisi: Tedavi, termal enerjiyi doğrudan genişlemiş prostat dokusuna iletmek için steril su buharı (buhar) kullanımını içerir. Yüksek ısıdaki su buharı prostat dokusu içine püskürtülerek enjekte edilir.
  • Minimal invaziv yöntem: Rezüm tedavisi lokal anestezi altında ayaktan tedavi işlemi olarak gerçekleştirilir. Tipik olarak genel anestezi veya gece boyunca hastanede kalmayı gerektirmez. Uzun süreli ilaç kullanmak istemeyen ve buna karşın daha kısa sürede iyileşme beklentisi içinde olan erkekler için bir çözüm seçeneği sunabilir.
  • Seçici doku ablasyonu: İşlem, çevredeki diğer sağlıklı olan anatomik yapıları ve üriner sfinkter (idrar tutmayı sağlayan kasın) fonksiyonunu korurken aşırı prostat dokusunu seçici olarak hedef alır ve yok eder.
  • Doku nekrozu ve rezorpsiyon: Su buharının verdiği termal enerji, hedeflenen prostat dokusunun nekrozuna (ölümüne) neden olur. Zamanla nekrotik doku vücudun doğal iyileşme süreçleri tarafından yeniden emilir ve prostat bezinin boyutu küçülür.
  • Semptomlarda iyileşme: Rezüm tedavisi, prostat bezinin boyutunu azaltarak, idrar sıklığı, acil işeme ihtiyacı, zayıf idrar akışı, mesanenin tam olarak boşaltılamaması ve noktüri (geceleri sık sık idrara çıkma) gibi iyi huylu prostat büyümesi ile ilişkili idrar semptomlarını hafifletir.
  • Kademeli iyileşme: Hastalar, tedavi edilen doku emildiğinden ve prostat bezi küçüldüğünden, işlemi takip eden birkaç haftadan birkaç ay kadar idrar semptomlarında kademeli iyileşme yaşayabilirler.

Genel olarak Rezüm tedavisi, potansiyel olarak daha az komplikasyon ve daha hızlı iyileşme süresiyle göz doldurmaktadır. Klasik cerrahi yöntemler olarak bilinen prostatın transüretral rezeksiyonu (TURP) gibi BPH (iyi huylu prostat büyümesi) için geleneksel cerrahi tedavilerin olası komplikasyon risklerinden hastaları korumayı hedeflemektedir.

Rezüm tedavisinin avantajları nelerdir?

Rezüm tedavi yönteminin bazı avantajları şunlardır:

1.Minimal invaziv bir yöntemdir: Rezüm, genellikle ayakta tedavi işlemi olarak gerçekleştirilen minimal invaziv bir işlemdir. Bu, geleneksel cerrahiye kıyasla daha kısa iyileşme süreleri ve daha az risk anlamına gelir. Bir başka deyişle mevcut geleneksel ameliyatlara ait riskleri en aza indirger.

2.Hasta şikayetlerini belirgin iyileştirir: Rezüm, idrar sıklığı, aciliyet, zayıf akım ve mesanenin eksik boşaltılması gibi BPH semptomlarında etkili bir rahatlama sağlar. Çalışmalar, Rezüm ile tedavi edilen hastaların semptomlarında ve yaşam kalitesinde önemli iyileşme olduğunu göstermiştir.

3.Cinsel fonksiyonların korunmasını sağlar: Diğer bazı iyi huylu prostat büyümesi tedavilerinden farklı olarak Rezüm tedavisinin cinsel fonksiyonu koruduğu gösterilmiştir. Özellikle prostat dokusunu hedef alarak cinsel işlev için önemli olan çevredeki sinirlerin zarar görmesini önler.

4.Hızlı iyileşme süreci ile dikkat çeker: Çoğu hasta, Rezüm tedavisinden sonra minimum düzeyde rahatsızlık yaşar ve normal aktivitelere hızlı dönüş ile nispeten hızlı bir iyileşme sağlar. İşlemden sonraki birkaç gün ile bir hafta içinde normal günlük aktivitelerine devam edebilir hale gelir.

5.Uzun süreli kalıcı iyileşme sağlar: Rezüm tedavisinin faydaları uzun sürelidir; birçok hasta, işlemi takip eden birkaç yıl boyunca semptomlarda sürekli iyileşme yaşamaktadır. Bu, iyi huylu prostat büyümesinden mustarip erkeklerin yaşam kalitesinde önemli bir iyileşme sağlayabilir.

6.Sürekli ilaç kullanma ihtiyacını azaltır / ortadan kaldırır: Rezüm tedavisinden sonra birçok hasta, iyi huylu prostat büyümesi semptomlarını yönetmek için ilaç ihtiyacını azaltabilir veya ortadan kaldırabilir. Sürekli ilaç kullanmama maliyet tasarrufuna yol açabilir ve uzun süreli ilaç kullanımıyla ilişkili potansiyel yan etkileri ortadan kaldırabilir.

6.Çeşitli prostat boyutlarına uygulanabilen bir tedavidir: Rezüm, çok aşırı büyük prostatlar hariç çeşitli boyutlardaki prostatlarda iyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde etkili bir cerrahi yöntemdir. Farklı boyutlardaki prostatlara uygulama seçeneğinin olması Rezüm tedavisini geniş bir hasta yelpazesi için uygun bir seçenek haline getirmektedir.

7.Hastanede yatmayı gerektirmez: Rezüm genellikle ayaktan tedavi ortamında gerçekleştirilir ve hastanede gece kalma ihtiyacını ortadan kaldırır. Hastaların hem psikolojilerinin olumsuz etkilenmesini engeller hem de hastanede kalma ile iş güç ve maliyet kaybına engel olur.

8.Yan etki görülme ihtimalini azaltır: Rezüm tedavisi, iyi huylu prostat büyümesi için geleneksel cerrahi yöntemler ile karşılaştırıldığında minimal yan etkilere sahiptir. Yaygın görülen yan etkiler arasında idrar sıklığında artış, aciliyet hissi ve rahatsızlık hissi gibi geçici idrar semptomları yer alır ve genellikle birkaç hafta içinde düzelir.

9.FDA tarafından onaylanmış bir tedavidir: Rezüm tedavisi, iyi huylu prostat büyümesi tedavisi için ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmıştır ve hastalara ve sağlık hizmeti sağlayıcılarına güvenliği ve etkinliği konusunda güven sağlar.

Diğer tedavi yöntemlerine göre Rezüm faydaları nelerdir?
Rezüm tedavisi herhangi bir kesi gerektirmeyen, kapalı yolla uygulanan, kısa işlem süresine sahip minimal invaziv bir cerrahi işlemdir. Rezüm tedavisinin temel mekanizması, hedeflenen termal enerjinin genişlemiş prostat dokusuna iletilmesini sağlamaktır. Yüksek ısıda üretilen su buharı kullanılarak prostatın küçülmesi hedeflenmektedir.
Rezüm cerrahisinin diğer tedavi yöntemlerinden farkları aşağıda maddeler halinde sıralanmaktadır:
• Sadece prostat dokusunu hedef alır: Rezüm tedavisi prostat bezinin belirli bölgelerini hedef alarak çevredeki sağlıklı dokuyu korur. Bu odaklanmış yaklaşım potansiyel yan etkilerin en aza indirilmesini sağlar.
• Günübirlik uygulanabilen bir cerrahi işlemdir: Rezüm tedavisi genellikle klinikte veya ayakta tedavi ortamında yapılır. Hastaların işlemden sonra aynı gün evlerine dönebileceği anlamına gelir.
• Hızlı iyileşme sağlar: İyi huylu prostat büyümesi tedavisi için geleneksel cerrahi seçeneklerle karşılaştırıldığında Rezüm tedavisi genellikle daha kısa bir iyileşme süresi içerir. Çoğu hasta işlemden birkaç gün ila bir hafta sonra normal aktivitelerine dönebilir.
Hormonal olmayan bir tedavi yöntemidir: Rezüm tedavisi hormonal ilaçların kullanımını gerektirmez. Hormonal ilaç kullanımına bağlı kontrendikasyonları veya endişeleri olan hastalar için uygun bir tedavi seçeneği olmasını sağlar.
• Kişiselleştirilebilir bir tedavi yöntemidir: Rezüm cerrahi tedavisi, hastanın spesifik anatomisine ve prostat büyümesinin derecesine göre kişiselleştirilebilir ve kişiselleştirilmiş tedavi planlarına olanak tanır.

Rezüm tedavisi kimlere yapılır?
Genellikle orta ve şiddetli iyi huylu prostat büyümesi (BPH) semptomları olan ve ilaca iyi yanıt vermeyen veya uzun süreli ilaç kullanımının yan etkilerinden kaçınmak isteyen erkekler için önerilir.
Ayrıca prostatın transüretral rezeksiyonu (TURP) gibi geleneksel cerrahi işlemlerden kaçınmak isteyen hastalar için düşünülür.

Rezüm tedavisine uygun hasta kriterleri nelerdir?
Rezüm tedavisine uygun hasta kriterleri genellikle şunları içermektedir:
• BPH (iyi huylu prostat hiperplazisi) tanısı alan hastalar: Tipik olarak sık idrara çıkma, idrara çıkma zorluğu, zayıf idrar akışı veya mesanenin eksik boşaltılması gibi semptomlarla doğrulanan iyi huylu prostat hiperplazisi tanısı konmuş olmalıdır.
• Şikayetlerin şiddetinin yaşam kalitesini düşürdüğü durumlar: BPH semptomlarının şiddeti önemli bir husustur. Rezüm tedavisi genellikle orta ve/veya şiddetli semptomları olan ve yaşam kalitelerini önemli ölçüde etkileyen hastalar için uygundur.
• Prostat boyutu nispeten çok büyük olmayanlar: Rezüm, prostat büyüklüğü 30 ila 80 gram arasında olan hastalar için en etkilidir. Bu aralığın üzerindeki prostatlar yine de rezüm ile tedavi edilebilir ancak etkinliği azalabilir.
• Ameliyattan olmak istemeyen ancak ilaç da kullanmak istemeyenler: BPH’yi tedavi etmek için ameliyata minimal invaziv bir alternatif tercih eden hastalar, Rezüm tedavisi için iyi adaylar olabilir.
• Genel sağlık durumu bozuk olan hastalar: Hastanın genel sağlığı anestezi alamayacak derecede kötü olan hastalarda kısa işlem süreli minimal invaziv bir cerrahi yöntem olarak Rezüm tercih edilmesini sağlayabilir. Bununla birlikte önemli tıbbi sorunları olan ve hiçbir şekilde anesteziye uygun olmayan hastalar uygun aday olmayabilir. Bu durum Rezüm tedavisi öncesi anestezi uzmanı tarafından değerlendirilmektedir.
• Hasta tercihi: Rezüm tedavisi kararı, hastanın tercihleri, yaşam tarzı ve tedavi hedefleri dikkate alınarak hasta ve üroloji uzmanı tarafından ortaklaşa birlikte yapılmaktadır. Olası tüm seçenekler hastalar ile birlikte değerlendirilip ortak karar verilmesi en doğru yaklaşım olarak kabul edilmektedir.

Rezüm tedavisi kimlere uygulanmaz?
Rezüm tedavisine yönelik bazı genel kontrendikasyonlar:

  • Aktif idrar yolu enfeksiyonu (İYE) veya tedavi edilmemiş idrar yolu enfeksiyonu olan hastalar
  • Prostat kanseri olan veya prostat kanseri şüphesi olan kişiler (işeme amaçlı olarak kanal açma tedavisi planlananlar hariç)
  • İleri derecede büyük prostatı olan hastalar
  • Şiddetli idrar retansiyonu veya idrar akışının tamamen tıkanması olanlar
  • Anestezi veya işlemle ilgili müdahaleler için tıbbi açıdan uygun olmayan kişiler.

Rezüm tedavisinin olası yan etkileri nelerdir?
Her türlü cerrahi girişim gibi Rezüm tedavisinin de yan etkileri olabilir. Bazı olası yan etkiler:

1.İdrar semptomları: İşlemi takip eden birkaç hafta/ay boyunca idrara çıkma sıklığında artış, ani sıkışma ya da yetişemeden kaçırma hissi veya idrara çıkma sırasında rahatsızlık

2.İdrar yolu enfeksiyonu (İYE): İdrar yolu enfeksiyonu olası karşılaşılabilecek bir durumdur. Şikayetlerin idrar yolu enfeksiyonu ile ilişkisi belirlendikten sonra uygun antibiyotik tedavisi ile sorun giderilmiş olur.

3.İdrardan kan gelmesi: Rezüm tedavisinden sonra idrarda kan aralıklı olarak görülebilir ancak genellikle birkaç hafta/ay içinde bu durum düzelir.

4.İdrar yaparken yanma: Bazı hastalar idrara çıkma sırasında rahatsızlık veya ağrı hissedebilir ve bu genellikle zamanla düzelir.

5.Boşalma fonksiyon bozukluğu: Rezüm tedavisi, semen hacminde azalma veya retrograd ejakülasyon (spermin penisten çıkmak yerine mesaneye girmesi, geriye kaçma) gibi boşalmada değişikliklere neden olabilir.

6.Geçici erektil disfonksiyon: İşlemin ardından geçici olarak ereksiyona ulaşma veya ereksiyonun sürdürülmesinde zorluk meydana gelebilir, ancak genellikle birkaç hafta ila ay içinde düzelir.

7.Geçici mesane tahrişi: Artan sıklık, aciliyet veya rahatsızlık gibi semptomlara yol açan geçici mesane tahrişi yaşayabilirsiniz.

8.İnkontinans: Nadir de olsa bazı hastalarda rezüm tedavisini takiben idrar kaçırma yaşanabilir.

Rezüm Tedavisinin Maliyeti Nedir?
Rezüm tedavisinin maliyeti, sağlık hizmeti sağlayıcısı, lokasyon ve gerekli ek hizmet veya prosedürler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Özel durumunuza ve konumunuza uygun doğru bir tahmin almak için bir üroloji uzmanına danışmanız önemlidir. Ek olarak, sigorta kapsamı nihai maliyeti etkileyebilir; bu nedenle, rezüm tedavisinin karşılanıp karşılanmadığını görmek için sigorta sağlayıcınıza danışmanız gerekir.

Sonuç olarak;

Sonuç olarak, iyi huylu prostat büyümesi yaşayan bireyler, ameliyathane ortamında ancak ameliyatsız bir tedavi seçeneği olan Rezüm Tedavisi sayesinde cinsel yaşamlarında ciddi bir yan etki yaşamadan şikayetlerinden kurtulabilirler. Bu tedavi yöntemi, hastane yatışı, yoğun anestezi ve kan kaybı olmadan çözüm sunmaktadır.

Rezüm tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için https://omerfarukkaratas.com/ ziyaret edebilirsiniz.

İletişime Geçin

Hızlı iletişim için formu doldurun ve size hemen ulaşalım

Başa dön tuşu